Fontein IJlst

Het project 11Fountains

In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 werd het project 11Fountains opgezet. Met het plaatsen van een fontein in ieder van de Elfsteden in Friesland werd een nieuwe soort Elfstedentocht gecreëerd, namelijk een Elfstedentocht langs de elf fonteinen. Elke stad kreeg een eigen ontworpen fontein, welke past bij de historie van de stad. Zo werd ook een fontein in IJlst geplaatst, welke je passeert bij zowel de Molen De Rat route als de Trochsetterroute. 

De Onsterfelijke Bloemen

De fontein in IJlst heeft als naam ‘De Onsterfelijke Bloemen- Rikka’ en is ontworpen door Shinji Ohmaki. De fontein symboliseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur. Het ontwerp combineert de bloeiende stinzenplanten uit de Friese natuur met een oude vorm van Japanse bloemschikkunst genaamd Ikebana. De kunstenaar heeft met de fontein de overeenkomst in cultuur en natuur opgezocht. Net als de natuur vormt cultuur zich laag op laag. Nieuwe generaties bouwen steeds weer voort op de niet verwijderde onderlaag van voorvaderen. Dit is precies zoals de stad IJlst is ontstaan. De oude, grotendeels verwilderde stinzenplanten zijn tekens van die onzichtbare onderlaag en van de rol van de mens bij de ontwikkeling daarvan. Meer informatie over de fontein lees je hier.

Deel je foto

Heb jij een mooie foto gemaakt van jezelf alleen of samen met je vrienden of familie bij de fontein in IJlst bij het volgen van een van de routes van Sneek Beweegt? Deel dan je foto op Instagram met de #Sneekbeweegt en je ziet jouw foto hier verschijnen op onze fotowand.

Fontein IJlst
Fontein IJlst