Molen De Rat

Informatie

Aan de oever van de Geeuw, de vaarverbinding tussen Sneek en IJlst, vind je Molen De Rat. Deze houtzaagmolen stamt uit 1711 en is nog steeds in bedrijf. Met een bezoek aan Molen De Rat kun je het beroep van molenaar ontdekken. Je ziet hier niet alleen stammen die liggen te wateren, maar je hoort ook het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op- en neergaande zaagramen en je ruikt de geur van vers gezaagd hout.

De geschiedenis van Molen De Rat

Molen De Rat stamt uit 1711 en stond oorspronkelijk als houtzaagmolen in de Zaanstreek. Hier werd de molen gebruikt als balkenzager. De oorlogen in de 18e en begin 19e eeuw zorgden ervoor dat de overzeese handel sterk terugliep en hierdoor werden er ook minder schepen gebouwd. Hierdoor werden vele houtzaagmolens verkocht, gesloopt of verplaatst. In het jaar 1828 werd de Molen De Rat daarom verplaatst naar IJlst, omdat verwacht werd dat de molen in Friesland minder last zou hebben van de economische teruggang. 

De molen werd uit elkaar gehaald en opnieuw opgebouwd in IJlst. Tot 1918 functioneerde de molen op windkracht, daarna zorgt een elektromotor voor de aandrijving. In 1967 wordt de molen opnieuw voorzien van een kap en wieken en sinds 1977 wordt in Molen De Rat opnieuw gezaagd op de krachten van de wind. 

Wil je meer lezen over Molen De Rat? Bekijk dan hier de website. Met wie ga jij de molen bezoeken? 

Deel je foto

Heb jij alleen of samen met je familie of vrienden een van de routes van Sneek Beweegt gewandeld of gefietst en een mooie foto gemaakt bij Molen De Rat? Deel dan je foto op Instagram met de #Sneekbeweegt en je ziet jouw foto hier verschijnen op onze fotowand.

Molen De Rat IJlst
Molen De Rat